Op de Weversmarkt in Hoorn kreeg ik veel complimenten voor de lijkwade, die ik op de baar van  Mythe Mandenmakerij had gelegd  en het kindergrafmandje die ik op de marktkraam had uitgestald.

‘ Zo wil ik ook wel begraven worden!’ of ‘ Wat mooi om onder zo veel persoonlijke aandacht te liggen!’ Waren opmerkingen die ik meer dan eens hoorde.  Daar werd ik blij van, want dat is nu precies de essentie van de producten die ik maak. Ik wil de nadruk leggen op het geleefde leven. Op de passie of liefde van iemand voor iets of iemand.

‘Hoeveel kost zo’n lijkwade?’ De bloemenlijkwade die op de site te zien is, komt incl. BTW rond de 3000.- euro. Die is dan ook heel speciaal met de 3D elementen er in verwerkt. Je kunt wel nagaan dat er heel wat werkuren inzitten.  Maar indien je een kleiner budget hebt, kun je kiezen voor een wade deken t. Je wordt dan in een katoenen, linnen of flanellen doek gewikkeld maar toegedekt met een wade deken. Deze wordt niet mee-gecremeerd. of -begraven, maar teruggeven aan de nabestaanden en kan dan de functie van herinneringsdoek of troostdeken krijgen. Daar voelden veel mensen voor merkte ik aan de reacties!

Hoewel het voornamelijk vrouwen waren die bij de kraam stonden en het dialoog aangingen, waren er ook mannen die onder de indruk waren en zeiden dat ze er ook wel voor voelden om een wade voor hun uitvaart te kiezen. ‘ Maar hoe kan ik mijn wensen vastleggen?’ was een vraag.  Je kunt contact opnemen met een uitvaartverzorger naar keuze en je wensen-lijst daar bespreken. Dit kun je ieder jaar weer bijstellen als je wilt. Zelf heb ik een wensen-boekje van de uitvaartverzorgster gekregen. Ook heb ik al veel met mijn kinderen en man besproken. Zo wilde ik een aantal jaren geleden nog dat mijn zoons mijn kist zouden maken. Maar nu hoop ik dat ze mijn baar willen timmeren. De wade maak ik binnenkort zelf. We weten immers nooit wanneer onze laatste dag aanbreekt.

weversmarkt 2015